Atlantski savet Srbije

Prijava
ažurirano 11:42 AM CET, Dec 5, 2017
Naslovi:

NATO saveznici i partneri pomazu Bosni i Hercegovini u katastrofalnim poplavama

NATO saveznici i partneri pomazu Bosni i Hercegovini u katastrofalnim poplavama

Nakon zahteva od strane vlade Bosne i Hercegovine  Evro-Atlanskom Koordinacionom centru za katastrofe (EADRCC) , preko 20 NATO i partnerskih zemalja su ponudile pomoć u tekućim naporima da se saniraju poplave.
" Ovo je strašna prirodna katastrofa i ja izrazavam svoje saučešće za sve izgubljene živote u celom regionu Moje misli su sa porodicama i zajednicama pogođenim poplavama ", rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen .. On je naglasio da " mnogi saveznici i partneri su već odgovorili na ovu kriznu situaciju. Oni šalju helikoptere , brodove, timove za reagovanje u vanrednim situacijama , vodu za piće ,hranu, skloništa i finansijsku pomoc . " 
 
Od utorka ( 20. Maja ) , 21 zemlja clanica NATO i partnerske zemlje pomazu Bosni i Hercegovini u suočavanju sa posledicama poplava nesreće : Albanija , Azerbejdžan, Austrija , Belgija, Bugarska ,Češka, Hrvatska ,Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija ¹ , Francuska , Nemačka , Mađarska , Japan , Crna Gora , Letonija , Luksemburg , Rumunija , Slovačka , Slovenija , Turska ,Velika Britanija ,Sjedinjene Američke Države .
Bosna i Hercegovina je zatražila pomoć u četvrtak ( 15. Maja) nakon jakih kiša koje su počele 13. maja , izazivajući teške poplave i klizišta u severnim istočnim i centralnim delovima zemlje .
 
Evro-Atlanski Kordinacioni centar za katastrofe ( EADRCC ) pri NATO-u je mehanizam civilne zaštite u vanrednim okolnostima u evro - atlantskoj regiji . Centar je aktivnan tokom cele godine , a uklucuje 28 zemalja  clanica NATO-a  i 41 partnerskih zemalja iz celog sveta . Centar funkcioniše kao klirinška kuća za koordinaciju zahteva i ponude pomoći iz NATO-a i partnerskih zemalja .

 

Srednja ocena (0)

0 od 5 zvezdica

Ostavite Vaš Komentar

Ostavite kometar bez registracije ili prijave

0 / 500 Zabrana karaktera
Vaš tekst mora biti izmeđun 50-500 karaktera
Vaš kometar će biti proveren pre objavljivanja.
uslovima i pravilima korišćenja.
  • Nema komentara trenutno

  3°C

  Beograd

  Delimično oblačno

  Vlažnost: 78%

  Vetar: 11.27 km/h

  • 20 jan 2018 3°C 2°C
  • 21 jan 2018 3°C 1°C