Atlantski savet Srbije

Prijava
ažurirano 1:32 PM CEST, May 20, 2018
Naslovi:

Srpski naučnici uz podršku NATO razvijaju biogorivo iz algi

Sajt NATO objavio je vest da tim srpskih naučnika predvodi istraživački projekat razvoja biogoriva iz algi, čija bi prozvodnja u budućnosti mogla da postane komercijalna.

Kako navode, projekat osmorice srpskih naučnika podržan je od strane NATO programa Nauka za mir i bezbednost (Science for Peace and Security - SPS), a sprovodi se na beogradskom Institutu za multidisciplinarna istraživnja, u kooperaciji sa britanskim Mančesterskim univerzitetom i Univerzitetom Bejlor iz SAD.

“Očekujem da će naši rezulatati podstaći razvoj zelenih tehnologija u energetskom sektoru” - rekao je za portal NATO-a, vođa ovog projakta Ivan Spasojević. On kaže da očekuje da će uspešan završetak ovog projekta omogućiti snižavanje cene goriva za jednu petinu u narednih pet godina.

Kako se navodi na sajtu, istraživanje bi trebalo da traje tri godine. “Projekat nam obezbeđuje tačno šta nam je potrebno, opremu, materijale i školarine za većinu nadarenih mladih istraživača, a koji zahvaljujući tome, ostaju u svojoj zemlji” - kaže Spasojević.

Prema pisanju zvaničnog portala NATO-a od 2007. Godine do danas, Srbija je učestvovala u nekoliko NATO SPS projekata, među kojima su oni posvećeni borbi protiv hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih agenasa, borbi protiv terorizma i jačanju uloge žena u miru i bezbednosti.

Brigadni general Cezare Marineli, šef NATO Kancelarije za vezu u Beogradu, istakao je da oni imaju veliko iskustvo u saradnji sa partnerima iz Srbie. “NATO SPS projekti pomogli su da se izrade seizmičke karte zemalja Zapadnog Balkana, unapredi zaštita vodnih resursa reke Save, a srpski i nemački naučnici zajedno rade na razvoju robota T-Whex za dekontaminaciju i deminiranje”. Takođe, on je pozvao i srpske akademce da apliciraju za buduće projekte istraživanja u oblastima sajber bezbednosti i energetske sigurnosti.

Srednja ocena (0)

0 od 5 zvezdica

Ostavite Vaš Komentar

Ostavite kometar bez registracije ili prijave

0 / 500 Zabrana karaktera
Vaš tekst mora biti izmeđun 50-500 karaktera
Vaš kometar će biti proveren pre objavljivanja.
uslovima i pravilima korišćenja.
  • Nema komentara trenutno

  20°C

  Beograd

  Oblačno

  Vlažnost: 63%

  Vetar: 17.70 km/h

  • 21 maj 2018 25°C 13°C
  • 22 maj 2018 24°C 16°C